Meslek Danışmanı anlatıyor | Öğretmen ve Öğrenciler anlatıyor | |
GAZETECİLİK ALANI GENEL BİLGİ
Günümüzün en popüler mesleklerinden biri olan Gazetecilik, bilgili, genel kültürlü, girişken, okumayı ve yazmayı seven, çevresindeki dünyaya ve sorunlara ilgi duyan, sorumluluk sahibi gençlerin tercih edebileceği bir meslektir.
Okulumuzda Gazetecilik Alanına öğrenciler sınavsız yerleşir. Anadolu Meslek Lisesi Öğrencisi olarak eğitim alır. 10'uncu sınıfta temel dersleri 11'inci sınıfta seçmiş olduğu dallardan birinde (Muhabirlik, Sayfa Sekreterliği) eğitim alır. 12'nci sınıfta 3 gün işletmelerde mesleki eğitim 2 gün okulda yüz yüze eğitim alır. Mezun olan öğrencilere Diploma ve İş Yeri Açma Belgesi verilir.
Medya sektöründe gündemi takip etme, haber değeri taşıyan olaylarla ilgili bilgi ve belgeleri toplama ve haber yazma, televizyon aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırılacak haberleri araştırma, toplama, yazma ve kurgulama, gazete ve dergiyi tasarlayıp yayına hazır hale getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.
Kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların, iletişim sektöründe hizmet ürettiği alanlardır. Bu alanda, gazeteler, dergiler, haber ajansları, televizyon ve radyolar reklam ajansları vb. kurum ve kuruluşlar faaliyet göstermektedir.
GAZETECİLİK ALANINDA HANGİ DALLARDA EĞİTİM VERİLİYOR?
Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.
MUHABİRLİK: Genellikle sabit bir çalışma mekânları ve saatleri yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler. Haber takibi yapmaları nedeniyle haberin olduğu her yerde (basın toplantıları, basın açıklamaları, açılışlar, mitingler, kültürel etkinlikler vb.), bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar. Çoğunlukla belli bir zamana kadar haberi teslim etmek zorunda olduklarından tempolu ve stresli bir çalışma ortamları vardır.
Fotoğrafları yayına hazırlama aşamasında masa başında ve bilgisayar ortamında çalışmaktadırlar. Bunun dışında çoğunlukla haberin olduğu her ortamda haber fotoğrafı çekerler. Bazen görüntü alabilmek için saatlerce beklemek zorunda kalabilirler bazen de çok kısa bir süre içerisinde olayı ya da olay kişisini görüntüleyebilirler. Yine görsel ve işitsel basın kuruluşlarında çalışırlar. Genellikle sabit bir çalışma mekânları ve saatleri yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler.
SAYFA SEKRETERLİĞİ: Yazılı basın kuruluşları, reklam ajansları, yayınevleri, matbaalar, çeşitli kurum ve kuruluşların basılı yayın birimlerinde çalışırlar. Çalışma tempoları belli dönemlerde düşük, belli dönemlerde çok yüksektir. İşlerini sınırlı zaman içerisinde yetiştirmek durumundadırlar. Genellikle kendilerine tahsis edilmiş birimlerde masa başında ve bilgisayar ortamında çalışırlar. Gazete ve Dergi sayfalarını göze hoş gelecek şekilde tasarlayan tasarımcılardır.
GAZETECİLİK ALANINI TERCİH EDECEK ÖĞRENCİLERDE ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR?
1-Okuyan
2-Araştırmacı
3-Çevresine karşı duyarlı
4-Şüpheci
5-Yeniliğe açık
6-Sosyal
7-Kendini ifade edebilen
8-Yazmayı seven
9-Pes etmeyen
10-Meraklı
11-Girişken
GAZETECİLİK ALANININDAN MEZUN OLANLAR NERELERDE ÇALIŞIR?
1-Gazeteler
2-Dergiler
3-Haber Ajansları
4-Fotoğraf Ajansları
5-Televizyonlar
6-Radyolar
7- Sosyal medya platformları
8-Kamu ve Özel kuruluşların Basın ve Halkla İlişkiler Birimleri
9-Matbaalar
10-Reklam Şirketlerin
11- Haber Siteleri
12-Animasyon Şirketleri (Yeni Medya)
ALAN TANITIM BROŞÜRÜMÜZ
ALAN İLE İLGİLİ FOTOĞRAFLAR
Adres:
YeniMahalle Orman Yolu Sok No7/1 ARTVİN
Telefon
4662121053